TAEKWON-DO ZA OTROKE

Program Taekwon-do za otroke je namenjen otrokom v starosti 5 do 10 let, primeren pa je tako za dečke kot tudi za deklice. O primerni starosti vključitve otroka v šport si lahko preberete tudi v prispevku dr. Branka Škofa: Vključitev otroka v šport.

Program Taekwon-do za otroke izvajamo v 2 skupinah in sicer: skupina otrok 5 do 8 let ter skupina 8 do 10 let.

V tem programu se otroci seznanijo s tehniko in etičnimi načeli te borilne veščine. Otroke postopoma uvajamo v vadbo taekwon-doja, treningi pa so prilagojeni njihovim sposobnostim, interesom in razvoju. Vadba je dinamična in raznovrstna ter temelji na medsebojnem druženju. Skozi celo leto se otroci na zanimiv in zabaven način učijo taekwon-doja, saj preko raznovrstnih iger, vadb na poligonih spoznavajo osnove borilne veščine, pridobivajo občutek za delo v parih/skupinah in se navajajo na osnove discipline, ki jih zahteva ukvarjanje s športom. Z različnimi športnimi pripomočki razvijajo splošne motorične in fizične sposobnosti ter spretnosti kot je moč, hitrost, koordinacija in ravnotežje.

V procesu treninga tako otroci razvijejo delovne navade, se naučijo sodelovanja in medsebojnega poslušanja. Otroke že v samem začetku učimo osnovnih etičnih načel, upoštevanje pravil, »fair playa«, spoštovanje do trenerjev in prijateljev na treningu.

Naši cilji pri vadbi otrok in mladostnikov so zlasti:

  • vsestranski razvoj psihomotoričnih sposobnosti (moči, hitrosti, koordinacije in orientacije v prostoru),

  • vzgoja delovnih navad

  • vključevanje v nove socialne skupine

  • z vsestransko športno vadbo pridobiti osnove, ki so kasneje pomembne v tekmovalnem športu,

  • pridobivanje samozavesti, spoštovanja in odgovornosti,

  • pozitivni vpliv na moralno-osebnostni razvoj otroka,

  • otroka dolgoročno navdušiti za taekwon-do šport ter šport nasploh.

gallery/nitra cup

Program poleg redne vadbe vključuje tudi tekmovanja in različne družabne aktivnosti. Na tekmovanjih na nivoju Slovenije otroci doživljajo prve zmage in poraze in se naučijo soočiti z obojim. Tekom sezone imajo otroci izpite za višje pasove, kjer pokažejo svoje pridobljeno znanje. Ob koncu šolskega leta organiziramo tudi enotedenske letne priprave (letovanje) ob morju.

 

Otroci, ki se želijo vključiti v program lahko pridejo na prvi trening poskusiti z vadbo, v program pa se lahko vključijo kadarkoli med letom. Na prvi trening naj s seboj prinesejo:

  • spodnji del trenirke in majico s kratkimi rokavi
  • copate, s katerimi pridejo v telovadnico (treniramo bosi)
  • pijačo (najbolje vodo ali izotonični napitek; gaziranih pijač na treningih ne dovolimo)

Treningi v programu še niso vrhunski trening, saj so mladi tekmovalci za to še premladi, ponuja pa odlično osnovo za kasnejši vrhunski trening. Fantje in dekleta, ki se kasneje želijo resneje ukvarjati s tekmovalnim športom se lahko po 14. letu preusmerijo v program tekmovalni taekwon-do.